Wol Soorten & gebruik

Er zijn ontzettend veel wol soorten, maak vooraf daarom altijd een keuze of een bepaalde wol soort goed bij je past. Wij werken veelal met de volgende wol soorten met daarbij een ieder z'n kenmerken. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, een vacht koop je voor jaren, daarom vinden wij het belangrijk dat je keuze aansluit bij het gewenste gebruik.

Drentse Heide vachten: veelal crème van kleur, maar grijs en bruin is ook niet uitgesloten. Het zijn mooie robuuste vachten die tegen een stootje kunnen. Ook geschikt voor intensief gebruik en wasbaar.

Schoonebeker vachten: hebben veelal dezelfde overeenkomsten al een heidevacht maar hebben vaak een wat dikkere vacht met vollere lokken. Creme is de hoofdkleur, vaak met wat beige lokken. Deze vachten zijn ook geschikt voor intensief gebruik en zullen nagenoeg niet verharen. Deze vachten zijn ook wasbaar.

Racka vachten: een exclusiever ras met krullen, de afkomst is Hongarije. Mooie krulvachten in de kleuren creme (wit) en zwart (bruin). Deze vachten zijn geschikt voor intensief gebruik, al ga je wel zien dat de krullen bij intensief gebruik platter gaan liggen. Deze vachten verharen nagenoeg niet. 

Heidschnucke vachten: deze prachtige wol, afkomstig uit Duitsland verwerken we veelal in wandhanger en kleine decoratieve vachten. Deze wol heeft prachtige kleuren en lange lokken, maar door de twee lagen wol, zullen deze vachten wat verharen. Een vaste plaats is daarom belangrijk, hierdoor is jarenlang plezier gegarandeerd.  Het advies is om deze vachten niet te wassen.

Ouessant: het kleinste schapenras met zeer dichte wol. Dit ras heeft meerdere kleur tinten zoals zwart, grijs, wit en bruin. De vachten zijn geschikt voor intensief gebruik en hebben iets minder lange haar lokken dan een gemiddelde vacht. Deze vacht kan ook in de wasmachine.

Blauwe Texelaar: dit ras met een vrij korte haarstructuur heeft wisselende kleuren. Van diep bruin tot beige, grijs en creme, dit alles in 1 vacht. Deze vachten geven een stoer uiterlijk en verharen nauwelijks. Wassen is geen probleem.


Het is belangrijk om te weten dat viltvachten iets kunnen verharen nadat ze gevilt zijn, dit zal in het gebruik snel minder worden. Buiten alleen de Heidschnucke, hiervan zal de bovenlaag wol, mogelijk langer verharen, echter niet bij decoratief gebruik, het liggen of hangen op een vaste plaats.

Het wassen van vachten adviseren wij alleen indien noodzakelijk. Gebruik een wolwasprogramma en wolwasmiddel. Rol de vacht op met de viltzijde aan de buitenkant. Laat de vacht nadien liggend drogen, het liefst op de wind, niet in de zon. Klop de vacht regelmatig even op tijdens het drogen.

Een vacht kun je ook reinigen door deze in de sneeuw te leggen. Leg de vachtzijde in de sneeuw, laat deze ca 2 uur liggen en nadien liggend drogen. 

Vragen? zoek dan even contact met ons, wij helpen je graag verder.